Tips voor het inrichten van je tuin

Het inrichten van je tuin is leuk, maar toch niet zo eenvoudig. Het is belangrijk vooraf goed over een aantal zaken na te denken.

Ten eerste is het belangrijk je af te vragen wat het voornaamste doel is wat je wilt bereiken. Wil je lekker kunnen zonnen, lekker borrelen of gezellig naar het gekabbel van een waterval luisteren? Wat is de grootte van de tuin en welke vorm heeft deze? En hoe ziet de gezinssamenstelling eruit? Dit heeft natuurlijk invloed op het aantal benodigde zitplaatsen en heb je jonge kinderen, dan is het belangrijk dat je ook op de veiligheid van hen let. Heb je een viervoeter? Dan zul je hem een plezier doen met een stukje gazon, waar hij lekker kan rennen. Gebruik geen schelpen of grof grind voor je paden en zorg voor een stukje schaduw en plaats wellicht een hondenhok. Daarnaast is het belangrijk je af te vragen hoeveel tijd je bereid bent te steken in het onderhoud. Veel groen kan erg mooi zijn, maar vergt natuurlijk veel meer onderhoudstijd.

Na het vaststellen van je doelstellingen kun je beginnen met de globale inrichting. Maak een plattegrond en schets globaal de onderdelen. Wil je gaan planten, deel dan de tuin in vakken op, waarbij in elk vak slechts één soort plant plaatst. Het voordeel hiervan is dat je onkruid snel herkent. Denk bij de keuze van planten ook goed na over de bloeiperiode van de planten. Wees bij de keuze van je planten ook bewust van de ondergrond van de tuin, niet alle planten kunnen overal groeien. Hagen werken goed als afscheiding van secties.

Wilt je lekker kunnen zonnen, dan heb je een aantal opties. Ideaal hiervoor zijn natuurlijk ligbedden of wellicht een hangmat. Hou je toch meer van schaduw? Schaf dan een mooie parasol aan. Het gekabbel van water werkt erg rustgevend en kan uw tuin een natuurlijke uitstraling geven, mede omdat het ook vogels aantrekt. Naast een vijver kunt u ook kiezen voor ornamenten of fonteinen. Als je lekker lang met het gezin of je vrienden eerst wilt kunnen tafelen en vervolgens nog even wilt borrelen, dan is een loungeset ideaal. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk eerst te bepalen hoeveel ruimte je hiervoor hebt.

Maar denk ook aan de late uurtjes. Wat betreft verlichting heb je een aantal opties. Buitenverlichting komt in verschillende vormen voor. Je kunt hierbij denken aan tafellampen, lantaarns of lampen die je aan de schuur of schutting bevestigd. Door slimme plaatsing van verlichting kun je bepaalde elementen van je tuin mooi tot hun recht laten komen, zoals een vijver of ornamenten. Ook grondspots langs de paden zijn een absolute aanrader. Als het laat word en af begint te koelen, kan een vuurkorf of vuurhaard uitkomst bieden. Gezellig naar het knapperen van vuur werkt heerlijk ontspannend.

Ten slotte, de decoratie. Hiermee geef je de tuin een geheel eigen stijl. Naast de planten kun je natuurlijk ook volop variëren met diverse stijlen bloembakken, elegante beelden, buitenklokken of watervallen.